22 July 2009

Petua Oh Petua

Salam....

Hari ni aku nak share tentang petua....dapat from internet...since sharing is caring marilah kita sama2 mempraktikkan yer....kali ni petua tentang anak...sambil2 tu lehla aku praktikkan kat Iman mana2 yg bersesuaian..insyaallah..

Anak Fasih Bercakap
Kebanyakkan ibu bapa inginkan anaknya cepat bercakap,petah dan fasih.Petuanya amat mudah, Ibubapa hendaklah selalu mengucup atau cium bibir anak2nya sewaktu kecil.dan sekiranya mampu diteruskan sehingga dewasa , ia akan menjadi taat kepada ibu bapa.. Insayallah

Dapat Anak Cerdik
Asalamualaikum,Petua yang amat mudah dan insyallah berkesan cuba amalkan makan buah delima sebelum bersalin. Insayallah

Inginkan Anak Putih?
Ibu-ibu sememangnya inginkan anaknya putih jika ditakdirkan.Disini saya ingin menasihati kepada ibu mengandung,elakkan mengambil makanan yang berkicap.Nenek moyang saya kata,kalau masa hamil tu,jangan makan makanan berkicap.Insyaallah putihlah anak tu kelak.Cubalah ya. Insayallah

Anak Demam Panas?
Asam jawa yang ada di dapur tu, cuba bancuhkan dengan sedikit air. Lebih pekat lebih baik. Kemudian sapukan di semua bahagian kepala dan pelipat-pelipat anggota badan. Kalau dapat diminum airnya dengan ditambah sedikit gula lebih baik. (Anak saya tak sempat tambah air dia dah jilat dulu). Insayallah

Tapi… Jika tidak mahu mengguna asam jawa, anda boleh gunakan ledir dari daun lidah buaya. Gunakanlah cara yang sama seperti air asam jawa tadi. Insayallah

Membentuk Bulu Kening Anak
Tangkai sirih dipotong dari daunnya. Putuskan yang bawah iaitu yang menemukannya pada daun itu, kemudian tangkai tadi dilukis pada bulu kening anak damit. Amalkan kepada anak damit kita yang masih berumur sebulan hingga ia menjangkau usia ke setahun. Selain membentuk bulu kening ia juga akan melebatkan bulu kening anak itu nanti

Ini hanyalah petua orang dulu-dulu....adakalanya ramai yang kata tak praktikal lagi nak guna dizaman moden ni...jadi tepuk dada tanyalah selera..just to share info sahaja.....


4 comments:

  1. i love kiss Lyana punya bibir..dia pun suka buat balik kat Mummy dia.. heheh..Amin

    ReplyDelete
  2. kak nani, ira selalu cium bibir balqis, balqis pon sekarang dah pandai tau jer mama dia nak cium bibir dia...... kak nani u dah amik award kat blog i ke blom?

    ReplyDelete
  3. mummy lyana- itulah..rupernyer ada petua kissing baby ni kan...sometimes benda tu dtg naturally tup tup ada petua leh anak cepat cakap...keep do it....

    ira-yalah ira..baby sekarang makin bijak..ok nanti i amik..

    ReplyDelete

U are my SunShine..

U are my SunShine..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...